Forum Skarbnica wiedzy studentów Strona Główna Skarbnica wiedzy studentów
Zarządzanie PG
 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy    GalerieGalerie   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

PYTANIA NA DOSKONALENIE PRODUKCJI

 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Skarbnica wiedzy studentów Strona Główna -> Archiwum MSU / Semestr II / Specjalności / ZP
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
magda
Troche mniej gupszy



Dołączył: 31 Paź 2007
Posty: 174
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 1 raz
Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Czw 18:14, 15 Gru 2011    Temat postu: PYTANIA NA DOSKONALENIE PRODUKCJI

kilka pytań na zaliczenie ma być ich 10 termin wysłania przez lidera do niedzieli czy ktoś robi slajd z wzorami ?

1. Efekty selekcji ( 1S)
Więcej przestrzeni
przyjemniejsza praca
poprawa wyglądu
poprawa bezpieczeństwa pracy
obniżenie poziomu zapasów i kosztów

2. Wymień 5 z 10 typów błędów ludzkich
skleroza
niezrozumienie
błędna identyfikacja
brak doświadczenia
samodzielność
nieuwaga
powolność
brak standaryzacji
niespodziewane zdarzenia
sabotaż

3. wymień 3 podstawowe metody poka yoke
kontaktowa
ilościowa
wykrycia ruchu

4. wymień zapasy wchodzące w skład zapasu ogólnego
zapas rotujący
zapas buforowy
zapas bezpieczeństwa


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
naaatka
Gupio-mondry



Dołączył: 28 Paź 2007
Posty: 202
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 6 razy
Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Pią 1:21, 16 Gru 2011    Temat postu:

1.Podaj definicję Lean.
Jest to koncepcja polegająca na eliminacji czynności nie dodających wartości produktowi (czynności, za które klient nie ma ochoty płacić) wykorzystując przy tym każdy gram inteligencji w firmie).

2. Podaj krótką definicję 5S.
5 S to dobrze zorganizowane, przyjazne pracownikowi, wydajne, wysokiej jakości i utrzymane w czystości stanowisko pracy.

3. Wymień 6 zasad Kanban
 Proces w dole strumienia zasysa z procesu w górze strumienia.
 Proces w górze strumienia produkuje tylko to, co zostało zassane.
 Tylko wyroby 100% jakości mogą zostać przesłane do następnego procesu.
 Produkcja musi być zrównoważona.
 Sygnały Kanban muszą zawsze towarzyszyć materiałowi.
 Liczba kart Kanban jest stopniowo zmniejszana.

4. W jakim celu mapuje się procesy?
Odp.
1. By zobaczyć pełny przepływ informacji i materiałów przez firmę - dostrzec relacje między przepływem materiałów i informacji
2. By opisać aktualny stan przebiegu procesów i ocenić jego efektywność
3. By zidentyfikować marnotrawstwo
4. By stworzyć podstawę do budowy planu zmian i ułatwić sobie zarządzanie
5. Aby wybrać narzędzia, które pomogą usprawnić proces realizacji zlecenia.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Skarbnica wiedzy studentów Strona Główna -> Archiwum MSU / Semestr II / Specjalności / ZP Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Strona 1 z 1

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach

fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Regulamin